|

Van Amsterdam naar Oxford: studeren aan een top-universiteit

Je bent aangekomen bij de laatste jaren van je VWO en opeens moet je gaan nadenken over je studiekeuze. Natuurlijk kijk je binnen de grenzen, maar misschien durf je af en toe wel eens te fantaseren over hoe het zou zijn om buiten Nederland te studeren. Weg van thuis, andere mensen, een andere taal. Of misschien weet jij het al lang: je bent super gedreven en hebt er alles voor over om op een van de beste universiteiten in de wereld te studeren. Waar je ook staat, de juiste informatie kan nooit kwaad. Ik ben Wiesje. Ik heb net mijn eerste jaar afgerond in Oxford. Ik heb de tijd van mijn leven in Oxford, maar als ik terug denk aan mijn aanmeldingsproces herinner ik me vooral heel veel onduidelijkheid. Uren en uren, dagen en nachten, heb ik het internet afgestruind op zoek naar een beetje duidelijkheid over het hoe en wat van studeren in Engeland. Daarom heb ik besloten om het jullie een beetje makkelijker te maken en zal ik proberen een overzicht te maken van alle informatie die je nodig hebt voor, na of tijdens je aanmelding. Want, geloof me, het is het waard!

 

Wat en waar?
Begin bij het begin: welk onderwerp wil je studeren en waar? Oxford en Cambridge (Oxbridge) zijn de hoogst aangeschreven universiteiten in Engeland, momenteel nummer 3 en 6 op World University Ranking. University College London (UCL) en Imperial College London doen het ook goed in de ranglijst. Gek genoeg wist ik zeker dat ik me in Oxford of Cambridge aan ging melden voordat ik zeker wist wat ik nou eigenlijk wilde studeren. Mijn aanpak was dan ook: vraag een prospectus aan en vouw de oren om van de studies die je leuk lijken. Gelukkig was ik op tijd begonnen en naarmate mijn vijfde klas vorderde werd mijn selectie van mogelijke studies kleiner en kleiner.
Begin op tijd (eind vierde klas)
De aanmelding
Het aanmelden voor universiteiten in Engeland gaat volgens UCAS (www.ucas.com). Dit lijkt allemaal heel eng en ingewikkeld, maar het is allemaal vrij vanzelfsprekend en onthoud: je zit nergens aan vast totdat je je final offer hebt geaccepteerd.

Sleutel feiten (jaja, we weten allemaal dat ik hier eigenlijk “Key Features” wou zeggen):
  • Je kunt je aanmelden voor Cambridge OF Oxford, maar niet voor allebei
  • Je kunt je aanmelden voor 5 universiteiten in Engeland (maar dus niet voor zowel Cambridge als Oxford)
  • De deadline voor je aanmelding voor Oxford of Cambridge is 15 Oktober

Als je reactie na het zien van die deadline niet is “Wat? Maar dat is zo vroeg!” lees het dan nog een keer en pak je agenda erbij. Want inderdaad, dat is inderdaad net na het begin van je zesde jaar. Dat betekent dat je aan het eind van je vijfde jaar, een aantal weken voor de zomervakantie (ja, ik weet dat je SE week hebt, dus dat wordt plannen) moet beginnen met het verzamelen van al het papierwerk dat je nodig hebt.

Papierwerk voor je aanmelding:
  • CV
  • Personal Statement
  • Aanbevelingsbrief van een leraar
  • Je verwachte cijfers (expected grades)

Je personal statement mag maximaal 4000 karakters lang zijn en is het belangrijkste van je aanmelding. In je personal statement laat je zien wie je bent, waarom jij goed genoeg bent om te excelleren in Oxford, en waarom jij een passie hebt voor deze studie. Neem hier de tijd voor, laat hem lezen door je Engels leraar, ouders, vrienden, en herschrijf, herschrijf, herschrijf, totdat hij perfect is. Er is ontzettend veel informatie op het web over hoe je de best mogelijke personal statement schrijft. Zie de links in de box voor wat goede links.


Ook is het handig om een internationaal erkend certificaat te behalen dat laat zien dat je Engels een bepaald niveau heeft (IELTS/TOEFL/PTE/CAE). Ik haalde halverwege de vijfde mijn CAE exam, waarbij je een A moet halen om door Oxford als proficient te worden gezien. Vrees niet als je dit niet haalt of niet op tijd bent om een examen te plannen. Je kunt je alsnog aanmelden, maar de universiteit kan je vragen een toets te maken om je taalbeheersing te testen.
Voor sommige studies vraagt de universiteit je om een of twee toetsen te maken. Voor mijn studie, PPL (Psychology, Philosophy & Linguistics), moest ik twee examens maken: the Thinking Skills Assessment (TSA) en the Modern Languages Admission Test (MLAT). Deze examens vinden plaats in the British Council in Amsterdam en de makkelijkste manier om alles te regelen is om ze te bellen of mailen. Maak je niet al te veel zorgen over deze toetsen, maar maak ze wel goed. Er zijn oefentoetsen of toetsen van vorige jaren te vinden op het web.

 

Interviews
Als je aanmelding voltooid is, is het afwachten. Tussen 4 en 16 December vinden er interviews plaats in Oxford, waar tutoren bepalen welke slimmeriken ze tot hun leerlingen willen maken. Lang niet iedereen wordt uitgenodigd voor een interview (afhankelijk van de studie tussen de 20 en 60 procent) dus als je begin December een brief/email krijgt die je uitnodigt, kun je jezelf alvast op je schouder kloppen. Goed gedaan! Je kunt een Skype interview aanvragen, maar ik koos ervoor om naar Oxford te komen. Je krijgt een uitnodiging om naar een van de colleges te komen, waar je een bed en voedsel en je interview krijgt. Te allen tijden staan er vriendelijk “student runners” voor je klaar om je op de juiste tijd naar de juiste plek te brengen, dus alles waar je je zorgen oer hoeft te maken is dat je de beste indruk van jezelf geeft tijdens het interview. Laat zien dat je enthusiast bent over de studie en neem de tutoren mee in je denkproces. Ohja, en als je in je personal statement hebt gezegd dat je een boek gelezen hebt, zorg dan dat je het voor je interview ook echt gelezen hebt.

En dan…
Op 11 januari stuurt Oxford haar beslissingen. Je krijgt een brief/mail van het college waar je je interview had (of een ander college, als je wel goed genoeg was, maar dat college geen plek meer had), met de boodschap dat je ofwel aangenomen ofwel afgewezen bent. Heb je een offer? Gefeliciteerd! maar juich nog niet te hard. Je hebt waarschijnlijk een conditional offer gehad, waarin beschreven staat dat je aangenomen bent, mits je de daarna genoemde cijfers haalt.  In mijn offer vroegen ze voor alle vakken een 8 op mijn diploma.
Heb je je cijfers gehaald? Hoera! Nu kan het dan echt gaan beginnen. Vergeet niet om, als je je keuze definitief gemaakt hebt, de aanmeldingsprocedures van Nederlandse universiteiten stop te zetten. Geniet van je zomervakantie en begin vast aan de leeslijst die je tutoren je ongetwijfeld zullen opsturen.
Het academische jaar in Oxford bestaat uit 3 terms van 8 weken en begint pas in oktober. Het schooljaar 2016-2017 bestaat uit Michaelmas term van 9 Oktober tot 3 December, Hilary term van 15 Januari tot 11 Maart en Trinity term van 23 April tot 17 Juni. Je bent welkom in je college in de week voordat de term being (noughth week), maar voor de rest moeten jij en al je spullen tussen de termen door het college verlaten. Gelukkig bieden bijna alle colleges wel storage voor je spullen.

Financien
Studeren in Engeland is ongeveer 6 keer zo duur als in Nederland. Een jaar studeren in Nederland kost je 1951 euro. Een jaar studeren in Engeland kost je 9000 pond. Afhankelijk van de actuele wisselkoers (pond naar euro) is dat zo’n 12000 euro. Dit zijn alleen nog maar de tuition fees. Hier bovenop komen nog de leefkosten. Natuurlijk kost het geld om te leven waar je ook gaat studeren, maar alles in Oxford (of London, of Cambridge) is aanzienlijk duurder dan in Nederland.
Bedenk waar je een lening wilt nemen. Zolang Engeland nog in de EU zit kun je in Engeland of in Nederland lenen. De maximale lening van DUO (Nederland) bedraagt 1775,06 euro per maand. Dit bestaat uit 99,66 euro per maand ov vergoeding (gift), een maximale lening van 862,50 euro per maand, en een hoger collegekrediet (lening) van 812,90 euro per maand. Per jaar is dit 21300,72 euro, wat genoeg is om zowel je collegekosten als je leefkosten te betalen. Je kunt ook in Engeland lenen, waar de 9000 pond tuition fee wordt betaald en je een aanvullende beurs (beiden lening) voor je leefkosten krijgt.

Additional resources:

How to Survive Oxford Finals
Studying in Oxford as an International Student
5 Tips for Writing Your Oxbridge Personal Statement

We Are Here To Help

We have hundreds of tutors available right now to help you improve and succeed. From a one hour session online to a full academic
year of face to face lessons, all it takes is five minutes for us to take down your information. We can then find you the most suitable tutors.

Eyup Ozcan
Eyup Ozcan
14:43 24 Feb 20
In the beginning of university terms I was struggling with a few assignments (statistics and research methods specifically). I had contacted many tutoring companies but non of them were able to meet my requirements i.e. some of them were just looking to get their money, some had conditions of how many session you could book and some didn't have the necessary qualifications that were suited for my needs.I had then found Tavistock tutors, they put me through with one of their best statistical tutors they had. I got an email straight away from her and we started working on the assignment and in a few sessions, the assignment was all up to date and I was ready to submit it with great confidence.Tavistock tutors is an amazing company that is worth the investment, they provide you with top class tutors, continuous support outside your lessons as well as being able to match you up with the correct tutor. whenever I need a tutor, all I do is message them on WhatsApp with my requirements and in a day or two, they've found me a perfect tutor.So far I've had great success with tutors in the fields of statistics and research methods as well as medicine related. Really happy with the services I've been given, don't be put of by the membership price, its worth it ;).read more
Muna Ali
Muna Ali
11:48 29 Jan 20
Great service, friendly staff and prompt customer service. Highly qualified selection of tutors and decent price for security and piece of mind.
natalie kanfer
natalie kanfer
15:32 21 Jan 20
By far the best tutoring agency I have ever worked with!
Melodie Argi
Melodie Argi
08:14 18 Oct 19
Tavistock tutors is by far the best tutor agency is London. The tutor selection is of the highest quality. Handpicked from the British intellectual elite in all sorts of disciplines. The staff is wonderfully helpful as well as being extremely attentive to feedback.read more
Henry Smith
Henry Smith
22:27 17 Oct 19
I have been employed as a tutor with Tavistock Tutors for over 5 years. I tutor mathematics and also help people with job preparation for different career routes (cv, cover letter, interview preparation and online test prep). They are simply a wonderful team of individuals who work collectively and strive to deliver the best possible service to both clients and their tutors. They work doggedly to achieve results. They are particularly honest and their feedback to tutors on how to improve is tailored, concise and always highly constructive. Even after 5 yrs, they only put me forward as a tutor if they think I am the absolute best they can find otherwise they are honest with me and explain why I was not put forward. I think this transparency is a huge reason for their success and keeps the best tutors on their books for years. Their communication on what a client wants is also clinically precise and effective and the team go out of their way to provide potential interests/passions of the client to help the tutor prepare accordingly for the lessons and nurture that interaction. Simply the finest agency and I have tutored with some of the best. World-class tutors and utmost confidentiality with respect to their clientele. I cannot be happier to work for them, a dream job with a team whose capacity for kindness, empathy and boundless intellect never ceases to amaze me. Their work ethic inspires me to relentlessly push myself to be a better tutor with their encouragement and constructive feedback.read more
Albert Tam
Albert Tam
20:50 17 Oct 19
Best tutors in London! Great experience and amazing customer service. Highly recommend, my tutors were all fantastic and a huge help. Really recommend Tavistock Tutors as I never had to worry about not getting the highest quality tutors unlike other agencies and online tutors.read more
I ME
I ME
16:13 17 Oct 19
I’ve used Tavistock multiple times and they never disappoint!I used them for myself secondary school, whilst at university and even now whilst working. Their service is second to none as are their tutors.I highly recommend them to anyone looking to better themselves academically or personally.read more
STAVROS MOUSLOPOULOS
STAVROS MOUSLOPOULOS
13:22 06 Oct 19
Why most reviewers have one contribution, namely to the Tavistock Tutors?High standards ? Mate get a real job rather than living off other's qualifications.Reality Check(See photos attached - that is the owner “looking for me” 1.5 years after leaving London and while my name and photo was on first page of Tavistock Tutor website...)read more
Jonathan Aaron
Jonathan Aaron
16:39 01 Aug 19
Amazing experience, the tutor was reliable, knowledgeable and reasonably priced and the company was both professional and reliable. Definitely will be using them again!read more
David T
David T
16:34 01 Aug 19
I used Tavistock for some Corporate Finance and Financial Modelling training at my firm. They were extremely helpful and the trainer, Simon, was of top quality, experience and charged a fair price. Thank you!read more
Olivia Pluss
Olivia Pluss
11:05 13 Jun 19
I had a fantastic experience with my tutor Elena and Tavistock Tutors. They were very well organized and made the entire experience so seamless and easy for me. I passed my assignment with great marks and the experience was much less stressful than if I had tried to complete the assignment without Elena's help.read more
J Mathews
J Mathews
11:27 22 May 19
My child used Glenda for HL biology. Glenda was outstanding. I would not hesitate to recommend her. Extremely intelligent, always prepared, knows how to teach/very helpful, and also just a nice person. Also, I would use Tavistock again for sure because we had such success with Glenda.read more
Alan Radford
Alan Radford
09:34 09 May 19
Tavistock Tutors were a delight to deal with, and highly professional at all times. They provided my daughter with an excellent tutor at very short notice - after my having approached them on a Thursday urgently requesting a tutor for that weekend. Tavistock Tutors immediately gave the matter their attention; they appreciated the urgency and responded quickly and efficiently, and helped to set my daughter up with exactly the right sort of tutor. Fantastic!read more
Sophie Taieb
Sophie Taieb
12:55 29 Mar 19
Very happy with Tavistock tutors services. They provide a wide range of tutors, from all backgrounds and for all types of needs. My uni son needed some help in research and methodology. We found a perfectly suited tutor in less than 3 days. He is very knowledgeable, punctual, open minded and brings the support needed to my son. I would definitely recommend Tavistock tutorsread more
Next Reviews

How to analyse form in an English essay (13+/GCSE/A-level)

Stuck on analysing form in literature? Tavistock Tutors are here to help…
Whether one is helping a student analyse a play or article, a proper consideration of form is crucial. Yet 'form' is a...

6 Reasons To Hire A Tutor For Your Child

Most children will come across several challenges with learning during their school journey. The desire of most parents is to boost their kids enthusiasm for learning, build educational self-esteem an...

How To Utilize Your Summer Holidays?

Holidays are the best period for many students as they are free from their daily school activities. You’ll never get such blissfully long holidays when you’re working — so make the most of them....

Call Now Button